Networking Job Interview Questions and Answers – Page 3

Networking Job Interview Questions and Answers – Page 3
Love and Share

11. When is a switch said to be congested?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: Well, a switch receives the packets faster than they can be accommodated in the shared link and stores in its memory, for an extended period of time, then the buffer space will exhaust and some packets will start getting dropped off, in this state, it is said to be congested state.


12. What is a semantic gap?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: The gap between high-level programming sets in various computer languages, and the simple computing instructions that microprocessors work with in machine language is called semantic gap. So, The gap between what applications expects and what the underlying technology can provide is called semantic gap.


13. What is Round Trip Time?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: The duration of time it takes to send a message from one end of a network to the other and back, is called Round Trip Time.


14. Define the terms Unicasting, Multicasting, and Broadcasting?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: If the message is sent from a source to a single destination node, it is called Unicasting.
If the message is sent to some subset of other nodes, it is called Multicasting.
If the message is sent to all the m nodes in the network it is called Broadcasting.


15. What do you mean by a host in computer network??

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: Any device which is connected to a computer network is considered as a host or a node. It can be a computer or a device with its own network cards such as printer or router.


16. Which computers are known as a client computer in the network?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: The computers which are used to access the resources from the network are known as client computers. Client computers usually run the desktop version of operating system. The client computers are also known as workstation.


17. Which computers are known as a server computer in the network?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: The computers which provide shared resources to the network are known as server computers. Server computers usually run a server version of operating system


18. What is MAC address?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: It is the 48-bit hardware address of LAN card. MAC address is usually stored in ROM on the network adapter card and it is unique.


19. What is transmission impairment?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: Signals need transmission media for travel from one point to another. Transmission media are not perfect because it provides resistance. The imperfection causes signal impairment. This means that the signal at the beginning of the medium is not the same as the signal at the end of the medium. What is sent is not what is received. There are three causes of impairment are attenuation, distortion, and noise.


20.  What does the term driver refer in computer networking?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: The driver is the software program which is written specifically for a particular hardware device such as NIC card, Audio card, Video card etc. This software allows that particular device to work with other parts of the computer. Without the appropriate driver, a device will not work as expected.

Love and Share