Networking Job Interview Questions and Answers – Page 7

Networking Job Interview Questions and Answers – Page 7
Love and Share

37. What are the concerns of the Physical Layer?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: The physical layer is responsible for transmitting a bit stream over a physical medium. It is concerned with :

  • Physical characteristics of the media
  • representations of bits
  • Type of encoding
  • Data rate
  • Synchronization of bits
  • Line configuratio
  • Physical topology
  • Transmission mode

39. What are the main advantages and disadvantages of star topology?

This is also a frequently asked question in networking job interview.

Answer: A star topology is a topology for a Local Area Network (LAN) in which all nodes are individually connected to a central connection point, like a hub or a switch.

The Main advantages of star topology are scalability, easy to troubleshoot and centralized network component. Adding and removing a device in this topology is much easier than the other topologies. Besides this, if there is any break in cable then only the device which is connected with that cable will be down.

Likewise, the main disadvantages of star topology are costly and centralized network component. In the positive side, a centralized device makes administrator life easier but in the downside, if this device fails then the entire network will be down.


40. What is the maximum length of Thicknet coaxial cable?

Answer: Maximum length of Thicknet coaxial cable is 500 meter.

Image result for Thicknet coaxial cable


41. What is a drop cable?

Answer: A drop cable is a cable which connects a workstation with backbone cable in bus topology.

Image result for drop cable


42. What is a Fully Qualified Domain Name and Partially Qualified Domain Name?

Answer: If a label is terminated by a null string or empty string, it is called a fully qualified domain name (FQDN), whereas, If a label is not terminated by a null string, it is called a partially qualified domain name (PQDN). A PQDN starts from a node, but it does not end with the root.


43. Which cable is used as backbone cable in bus topology?

Answer: The Thicknet (RG8) cable is used as backbone cable in bus topology.

Image result for Thicknet coaxial cable


44. Which cable is used to connect a workstation with backbone cable?

Answer: The Thinnet (RG58) cable is used to connect a workstation with backbone cable.

Image result for RG58


45. What is the maximum length of Thicknet coaxial cable?

Answer: Maximum length of Thicknet coaxial cable is 500 meter.

Image result for Thicknet coaxial cable


46. What are Composite Signals?

Answer: Composite Signals are the combination of more than one sine waves. Simple sine waves can be used to carry electric energy from one place to another or we can use a single sine wave to send an alarm to a security center when a thief opens a door or window in the house.

A single frequency sine wave is not useful in data communications we need to send a composite signal. A composite signal can be periodic or non-periodic.

The figure of the composite periodic signal is given below.


47. What are the responsibilities of Data Link Layer?

Answer: The Data Link Layer transforms the physical layer, a raw transmission facility, to a reliable link and is responsible for node-node delivery.

a. Framing
b. Physical Addressing
c. Flow Control
d. Error Control
e. Access Control

 

Love and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *